Български

Übersetzung der Erklärung und Solidaritätserklärung von Swobodna Mysl (Das freie Wort) aus Bulgarien

РОКЕР ТРЯБВА ДА ИЗЧЕЗНЕ

Бременският институт за изследване на синдикализма (Institut für Syndikalismusforschung) работи върху изучаването на синдикалното движение в немскоезичното пространство.

На обществени начала и с помощта на солидарни историци и учени, Институтът от 2007-а е създал голяма, постоянно растяща база данни по историята на работническото движение в Германия и немскоговорящите страни – www.syndikalismusforschung.info. Колективът на Института води кореспонденция с историци, публицисти и научни организации от цял свят.

Но на 1 юни 2011 година Институтът понесе тежка загуба. На този ден от базата данни бяха премахнати всички текстове на един от най-важните теоретици на анархосиндикализма – Рудолф Рокер (1873–1958). Причината за това станаха претенциите на лицето Хайнер Бекер, който твърди, че бил праводържател на литературното творчество на Рудолф Рокер.

Опитът за контакт на Института с лицето не се увенчал с успех, на срещата пристигнали адвокати и служители на прокуратурата от град Мюнстер. Институтът е бил принуден да заличи текстовете на анархосиндикалисткия теоретик от своята библиотека, за да, по думите на сътрудниците на Института, “не пълнят гушите на нищожества”, тъй като държавата ревностно защитава интересите на праводържателите. Така по прищявката и заради алчността на една отрепка обществото е лишено от достъп до литературното наследство на един изтъкнат мислител с анархически убеждения.

В друга статия ще се спрем на абсурдите в законите за “интелектуалната собственост”. Засега само ще споменем, че този вид “собственост” минимално облагодетелства самите автори, ощетява читателите и дава възможност на търговци да печелят от чужд интелектуален труд.

Специално за лицето Хайнер Бекер в качеството му на държател на “авторски права”, Институтът подчертава скандалността на претенциите, понеже същият “праводържател” от 1999-а насам не е публикувал нито една книга на Рокер. Активността му се състои в това да предотвратява публикуването на тези трудове от други. По този начин творческото наследство на Рокер се саботира, предава се на забвение.

Дали заради елементарна алчност или поради други подбуди?

Оригиналният текстът на декларацията на Института четете наhttps://syndikalismusforschung.wordpress.com/2011/06/03/rudolf-rocker-soll-verschwinden/

—–

Ние, редколегията на „Свободна мисъл“, изразяваме своята солидарност с възмущението на сътрудниците на Института за изследване на синдикализма в Бремен, Германия от недостойната постъпка както на лицето Бекер, така и от действията на държавата.

Чувстваме се напълно свободни да публикуваме всяка изказана от Рудолф Рокер мисъл, пък “праводържателят” нека заповяда да ни съди. Ще го обезщетим подобаващо!

екипът на “Седмичник Свободна мисъл”

Werbeanzeigen